Varusteet: tossut

Pehmeät baletin harjoitustossut on hyvä hankkia viimeistään silloin kun tietää palaavansa ensimmäisen tunnin jälkeen uudestaan. Se ei johdu pelkästään perinteistä, vaan myös käytännön syistä. Tossu suojaa varpaita ja jalkaterää, ja on etenkin keskilattialla liukkaita sukkia turvallisempi vaihtoehto.
Ylhäällä vasemmalla: Sanhsa Pro1, vieressä ja alla Bloch Pump, alhalla
oikealla Blochin Proform (leveämpi nahkapala päkiän alla).


Sovitus

Minkälainen tossu on sitten hyvä? Merkkejä ja malleja on monenlaisia, mutta esimerkiksi Sanshan, Blochin, ja Grishkon tossut ovat suosittuja. Kannattaa tietenkin sovittaa kaikki mitä omasta kaupasta löytyy. Hyvä tossu istuu jalassa kuin napakka sukka. Seiso ensin tasajalalla. Varpaiden pitää mahtua ojentumaan, eikä tossun reuna saa painaa kantapäätä. Kokeile seistä puolivarpailla. Painaako kiristysnauhan kohdalta? Kokeile silloin tossua joka on edestä matalampi, tai korkeampi. Ojenna varpaat. Pussittaako tossu jalkapohjan alta ja reunnoista? Sovita kapeampaa ja/tai pienempää mallia. 

Koot

Balettitossujen kokomerkinnät muuten vaihtelevat merkistä toiseen. Itselläni on kengännumero 38, mikä vastaa Sanshan mallissa Pro1 kokoa 7 - 8 M tai W, ja Blochin tossuissa kokoa 4,5 - 5 C. Tossuissa löytyy yleensä 2-4 eri leveyttä, esim Blochilla A, B, C, D ja Sanshalla N, M, W, X (narrow, medium, wide, extra). Suomalaisissa liikkeissä ei välttämättä ole kaikkia kokoja saatavilla, mutta yleensä ne voidaan tilata pyynnöstä. Kankaiset tossut venyvät aina jonkin verran, joten sekin on hyvä ottaa huomioon. 

Kankaiset tai nahkaiset?

Materiaali on pitkälti makuasia, vaikka kankaiset (canvas) näyttäisivät olevan suositumpia. Nahkaiset tossut kestävät kyllä kulutusta paremmin, mutta voivat joillain lattioilla olla nihkeimpiä kuin kankaiset tossut. Materiaali tuntuu myös paksummalta. Minun ensimmäiset tossuni olivat nahkaiset, mutta ensikertalaiselle suosittelisin kankaisia. Ne ovat myös halvemmat. 

Pohjalliset

Tossuja on saatavilla kokopohjallisina ja ns. split-sole versiona. Jälkimmäinen on nykyisin kaikkein suosituin, koska se antaa ojennetulle jalalle kauniimman linjan. Mutta esim lasten opetuksessa opettajat suosivat usein perinteistä pohjaa koska se antaa jalan lihaksille lisää vastusta. En kuitenkaan usko että aikuisen jalka huomaa eron. Tosin treenasin itsekin ekat vuodet kokopohjilla, joten en voi varmuudella sanoa. Kunhan löytää tossun joka istuu omaan jalkaan, niin se on just hyvä. 


Bloch ProArch split-sole. Näissä on hengittävä verkko-insertti.


Värit

Värejäkin on erilaisia: Vaaleanpunaista, valkoista, harmaata, mustaa ja ihonväristä. Ns. "ballet pink" on perinteisin; se on väriltään lähinä puuterinsävyinen. Miehet eivät käytä vaaleanpunaisia. Väreissä on se idea että niitten pitäisi sulautua jalan linjaan. Eli jos pitää vaaleita sukkiksia, niin saman väriset tossut. Jos miehillä on harmaat kärjelliset trikoot (lavalla ja ammatillisessa koultuksessa), niin sitten myös harmaat tossut. Jos ei käytä sukkia, niin ihonväriset tossut imartelevat jalan ja nilkan linjaa parhaiten. Niitä näkee muuten paljon ammattilaisilla, sekä miehillä että naisilla. Joillain valmistajilla on jopa kahta eri "flesh" -sävyä, sekä vaaleampi että ruskettuneempi. Itse tykkään eniten juuri ihonvärisistä, mutta vain silloin kun en pidä sukkiksia varpaisiin asti. Jos tunneille ei ole tiukkaa pukukoodia, voi tietenkin pitää mistä itse tykkää eniten. Ei se olen ihan niin tarkkaa! :)

Tossujen ompelu

Useimpiin tossuihin pitää ommella itse kuminauhojen päät. On myös kokonaan valmiiksi ommeltuja nauhoja, mutta älä osta tossuja pelkästään sen perusteella (elleivät istu todella hyvin). Kun ompelet nauhat itse, voit säätää tarkkaan kuinka tiukat nauhat tarvitset. Kaikilla on kuitenkin erilaiset jalat. Aikuisten tossuissa suosituin nauhamalli menee ristiin, siten että kaksi kuminauhaa on valmiiksi ommeltu kantapään taakse. Seuraava ohje on todettu mulla toimivaksi, mutta kokemuksen kasvaessa jokainen löytää omat tavansa. En kuitenkaan suosittele oikoteitä, kuten solmittuja kumppareita. Se näyttää laiskalta, eikä ole tarkoituksenmukaista.


Bunheadin Stitch Kit:in mukana tulee lanka, kaksi vahvaa neulaa ja ohjeet.
Korkissa on myös näppärä leikkuri, jolla langan saa poikki.


Pue tossu jalkaan. Vedä yksi kuminauha jala yli keskisauman viereen (varpaiden, ei kantapään puolella). Pidä yhdellä kädellä kiinni ja kokeile toisella kuminauhan kireyttä. Merkkaa nauhan sisäpuoli kynällä niin tiedät mihin ommella. Tarvitset vahvaa lankaa, esim Bunheadin Stich Kit on tosi hyvä. Myös hammaslanka toimii, se ei katkea käytössä! Ompele eka rivi pitkin kanttauksen reunaa, mutta ole tarkkana ettet ompele kiristysnarua kiinni! Käännä tossu ja toinen rivi toiseen suuntaan. Kokeile istuvuutta ennen kuin jatkat. Ylijäänyttä kuminauhaa ei tarvitse leikata poikki. Ei ainakaan ennen kuin nauhat on todettu käytössä varmasti sopivaksi!




Melkein valmis!

Kun olet ommellut kaikki nauhat, kiristä naru tasaisesti molemmista päistä. Älä vedä kerralla, vaan kokeille välillä seistä puolivarpailla. Naru ei saa sattua jalkaan! Kun sopiva kireys on löytynyt, tee kaksoissolmu ja leikkaa ylijäämä pois. Itse säästän narua noin puolikkaan sormen verran, niin voin tehdä vielä lisää säätöä myöhemmin. Toiset myös ompelevat solmun kiinni, niin se ei pääse karkuun. Lopuksi narut piilotetaan tossun sisään. 





Tossujen huolto

Pehmeät harjoitustossut voi pestä koneessa, mutta joskus liimaus saattaa kärsiä vähäsen. Tossut on hyvä säilyttää hengittävässä pussissa ja tuulettaa kotona. Kun tossu alkaa kulua varpaista, sen voi joko parsia tai sitten paikata kangasteipillä. Itse käytän teippiä: käännän tossun ensin nurin, ja teippaan ohentuvan kohdan sisältäpäin. Sitten puen tossun jalkaan, ja venytän sopivan kokoisen teippipätkän alkavan reiän yli. Tämä on parempi tehdä ennen kuin varpaat tulevat läpi! :)



Täältä löytyy toinen suosittu tossupostaus, katso myös viestiketju kommenttiboksissa:
Tossu toisen eteen

19 comments:

  1. Taitaisin tarvita sun apua. Pehmeitten tossujen löytäminen on ollut vaikeampaa kuin kovien. Ne Capezion cobrat on olleet parhaat, mutta kun se laatu on niin huonoa ja mä liian laiska ompelemaan pohjaa. Tuo oli muuten hyvä vinkki, että langan pitää olla vahvaa - enpä ole tuotakaan hoksannut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaupoissa on usein harmillisen pienet valikoimat. Mä olenkin ostanut omani netistä sen jälkeen kun selvitin sopivan koon. Seuraavan kerran kun olet Helsingissä, voitais kyllä tehdä shoppailu- ja sovitusrundi! :)

      Joo, Capezion tossut ei ole ihan parasta laatua. Viimeks kun mulla oli cobrat, revin sen sisäpohjan yksinkertaisesti irti.

      Tuo vahva lanka on siitäkin hyvä että ompelemiseen menee vähemmän aikaa!

      Delete
  2. Noo, mä olen kyllä ihan normilangalla aina ommellut, ja hyvin on pitänyt. Se, mikä sen sijaan ärsyttää, on tossujen kuluminen. Nykyisessä suosikkitossumallissani nimittäin päkiän nahkapala meinaa kulua aivan sileäksi ja kiiltäväksi jo ennenkuin varpaat alkavat kurkistella kangasosan läpi. Ja tossut eivät sitten pidä keskilattialla... ei kovin turvallista isoissa hypyissä tai pirueteissa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä vaihdoin tuohon vahvempaan lankaan vasta tänä vuonna! Tavallinenkin lanka toimii, mutta totesin että tämä on käytössä parempi. Paksumpi neula ja lanka myös nopeuttaa ompelemisen, ja mä olen jo muutenkin vähän laiska.. ;)

      Hei, kokeile raspia siihen nahkapalaan! Mä oon käyttäny vihannesraastimen pienireikäistä sivua, sillä sai pohjan hyvin karheaksi. Tanssikengille on olemassa myös omia pohjaraspeja, toimii vielä paremmin:

      http://kauppa.tanssitarvike.fi/kauppa/index.php?page=product&product_id=88&category_id=91

      Delete
  3. Leikkaatko siis kiristysnarut kokonaan pois? Minä solmin kyllä rusetille, mutta käännän sen tossun sisään, vaikka voisi kai leikata poiskin. Olen käyttänyt myös vahattua hammaslankaa ompelemiseen, toimii ihan hyvin, miksi ei saisi olla vahattua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. En leikkaa kokonaan pois, vaan jätän noin 4 senttiä pelivaraa ja käännän tossun sisään. Rusetissa on liikaa tavaraa, mulla se painaa vähän jalkaterää. Mutta jos se ei häiritse, mikäs siinä. Kunhan rusetti ei ole tossun päällä! :)

      Hammaslangasta - hyvä huomio! Mä en ole itse koskaan käyttänyt vahattua, ja joku jossain vain sanoi että ota se tavallinen.. Mutta näköjään vahattu toimii ihan yhtä hyvin. Itse asiassa Buhead Stitch Kitin lanka on myös kevyesti vahattua, varmaan juuri siksi että liukuu paremmin satiininauhojen läpi.. Ehkä jos hammaslanka on liian vahattua, se on jo hankalampaa? Mutta korjasin ylläolevat ohjeet. Kiitos kommentista!

      Delete
  4. Nyt vieläkin potuttaa kun ostin yhdestä kaupasta balettitossut, kun myyjä antoi tän ohjeen:
    Pitää olla vähän tilaa että jalka pääsee leviämään tossussa
    Ajattelin että joo, ihan järkevää kun olin vasta aloittamassa.
    Tämä siis tapahtui viime vuonna, en tiiä viittinkö kertoa kaupan nimeä :D mutta meni taas 25 euroa hukkaan

    Muutenkin tossut olivat kauheat pussit mun jaloissa, en vaan sillon tajunnut että sen pitää istua napakasti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tossun pitää tietenkin olla sovituksessa sen verran tilava että voi seistä kipristelemättä varpaita. Eikä se saa olla niin kapea/ahdas että keikkuu kuin soutuveneessä. Muttei se mikään pussikaan pitäisi olla! Etenkin kankainen tossu venyy sen verran nopeasti, että on yleensä parempi ostaa hieman napakampi koko. No, kokemus opettaa. Vaiks toivoisin että myyjät olisivat ammattitaitoisempia!

      Delete
  5. Mä käytän nykyään nappilankaa! :) Aika samantyyppistä kun toi stich kitin, löytyi jopa just sopiva puuterisävykin (Stockalta ostin, mutta eiköhän muissakin ompelu/kangaskaupoissa ole).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, mä en edes tiennyt että on olemassa erikseen nappilankaa! En ole mikään käsityöihminen, en edes osaa käyttää ompelukonetta ilman äidin apua :)

      Delete
  6. Osaatko neuvoa, kun pehmeiden tossujen kiristysnarun toinen pää on luiskahtanut nauhakujan sisälle aika pitkälle, enkä saa sitä enään takaisin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeps, on sitä tapahtunut mullekin! Kokeile tätä konstia:

      Ota terävät sakset/mattoveitsi ja tee viilto siihen kohtaan nauhakujaa missä tunnet kiristysnarun pään. Ota pieni hakaneula ja kiinnitä se nauhan päähän. Ujuta sillä naru takaisin nauhakujaan. Jos sulla on ohut virkkuukoukku voit vetää hakaneulan läpi vielä helpommin. Ompele leikkauskohta takaisin kiinni, ja tee naruun tuplasolmu!

      Toivottavasti tästä on apua :)

      Delete
  7. Kiitos! Tämä oli hyvä vinkki! :)

    ReplyDelete
  8. Kiitos tästä kirjoituksesta! Minulle tämä tossumaailma on täysin uusi ja sain paljon apua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, hyvä tietää että tästä oli apua! :)

      Delete
  9. Hei!
    Mulle on iskenyt muistikatkos tän asian suhteen, joten miten se menee - pitääkö jommissa kummissa tossuissa (pehmeissä tai kärki) vaihtaa aina niin että vaikka tämän päivän vasen tossu menee ensi viikolla oikeaan ja taas seuraavalla viikolla vasempaan? Toivottavasti ymmärsit ja kiitos jo etukäteen! :)

    ReplyDelete
  10. Hei! Jos vaihdat pehmeitä tossuja keskenään, kangas kuluu vähemmän nopeasti isovarpaan kohdalta. Itse tosin tykkään että tossu muokkaantuu jalan mukaan, enkä halua mitään pussittavaa kangasta varvaslinjassa ;). Ehkä se on kiinni myös jalan mallista, ja kuinka napakasti tossu istuu. Kokeile mikä toimii sinulla parhaiten!

    Kärkitossuja sen sijan ei vaihdella keskenään. Muuten tossu ei tue jalkaasi parhaalla mahdollisella tavalla. Kun sovitat tossuja ensimmäistä kertaa jalkaasi, kokeile kumpaakin tossua oikeaan/vasempaan jalkaan - toisinaan tossuissa on pienoista eroa. Sen jälkeen kirjoita tossun sisäpuolelle "oikea/vasen" tai joku oma merkintä, ja sitten valmista tossut tuntia varten (nauhojen ompelu, sisäänajo). Kärkitossu muokkaantuu käytössä jalan mukaan, mikä on tarkoituskin. :)

    Terveisin,
    Johanna

    ReplyDelete
  11. Minullä on vähän hassu kysymys, mutta missä kohtaa split sole -tossujen päkiän/varpaiden alle tulevan pohjustan pitäisi tarkalleen olla? Välillä tuntuu, että siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä varpaille noustessa. Tossuni ovat Merletin Stellat, joissa oli valmiiksi ommellut nauhat. Olen kiristänyt ommellen kuminauhoja, koska tossut löystyivät aika paljon, mutta vieläkin möntti päkiöiden alla tuntuu vähän oudolta. Kaupasta ostaessani ne olivat kuitenkin aluksi ihan perfect.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei! Ei ole hassuja kysymyksiä :).

      Split-sole tossuissa on erilaisia malleja, toisissa päkiän alla olevä läpyskä on kapeampi pisaramallinen, joissain se voi olla hyvinkin leveä. Mikä tossu sopii itselle, riippuu jalan leveydestä, varpaitten pituudesta ja omista mieltymyksistä. Voi joutua kokeilemaan useampaakin mallia ennen kuin löytyy se oma.

      Toisinaan kankainen sisäpohjallinen ruttaantuu varpaitten alle, ja se tuntuu möykkynä varpaitten alla. Asian voi korjata kääntämällä tossun nurin, ja teippaamalla pohjallisen repsottavan kankaan kiinni. Olen käyttänyt tähän apteekista ostettavaa leveätä kangasteippiä. Joissain tossuissa voi olla huonosti ommeltu rypytys varpaitten alla, mikä tekee kohmuraisen lattiatuntuman.

      Stretch-kankaiset tossut ovat vähän hankalampi tapaus. Kokeilin, mutta venyvä kangas veti pikkuvarpaani väärään asentoon releveissä. Jos tossut ovat kovin löysät tai käytössä löystyneet, voi myös pohjallinen olla väärässä kohtaa päkiää... Päkiöiden alta ei kuitenkaan saisi tuntua oudolta!

      Olisi tietenkin helpompi neuvoa jos näkisin läheltä... Mutta mikäli tossun pohjassa tai sisällä ei tunnu epätasaista muhkuraa, kannattaa ensi kerralla kokeilla jotain muuta mallia.

      Terkuin,
      Johanna

      Delete