29.3.12

Ruusuilla tanssimista

Joskus elämä on ruusuilla tanssimista, ainakin hetkittäin.. Silloin tuntuu siltä että tähdet ja kuu ovat vihdoin oikeassa asemassa, ja tanssin jumalatar Terpsichore on hyvällä mielellä. Triplapiruetti vaikean sarjan keskellä, pitkä tasapaino kärjellä, tiukka korjaus ja siitä syntynyt oivallus, merkittävä kehu tärkeältä opettajalta, onnistumisen tunne, baletti-eliksiiriä.. Ehei, ei siinä tarvita mitään yliluonnollisia voimia - vain ja ainoastaan paljon työtä, sopivasti nöyryyttä ja runsain mitoin rakkauta tanssiin! Ja ehkä ihan vähäsen onneakin ;) 


Onni on ollut matkassa kun tajusin palata balettiin, ja kun löysin luotto-opettajani joka tiukalla ja kannustavalla komennollaan puski minua eteenpäin. Onni oli taas pelissä kun ihana ranskalainen prima-balleriina tuli opettamaan meitä ja löysin itsestäni aivan uusia puolia, sekä teknisesti että ilmaisullisesti. Onni oli mukana kun tapasin balettituntien ja blogien kautta yhtälailla hurahtaneita harrastajia, ja meistä tuli ystäviä. Ja onnekas sattuma johdatti myös Kansallisbaletin kulissien taakse!

Vinkkasin siitä jo aiemmin, mutta olen siis todellakin kirjoittamassa pientä sarjaa SKB:n tanssijoitten arkisista jutuista. Kuten esimerkiksi kärkitossujen valmistelusta. Juuri nyt työn alla on Mira Ollilan ja Salla Eerolan haastattelut heidän tossu-tuunauksistaan. Lisäksi vilkaistaan Kansallisbaletin "tossulaan", eli kärkitossujen aarrekammioon. Kävin myös baletin aamutunnilla, siitä voikin lukea jo PTYD:n blogissa: Behind the Scenes at FNB: Company Class.

Eilen olin seuraamassa Bajadeerin harjoituksia, ja lauantaina menen katsomaan Minna "Minttu" Tervamäen jäähyväisnäytöstä. Jännittävää ja samalla niin haikeata.. Kirjoitan molemmista näytöksistä vielä oman postauksen. Eilen olivat päärooleissa Salla ja Jaakko Eerola - ja upea suoritus molemmilta! Sallan ilmavat ja korkeat hypyt etenkin tekivät suuren vaikutuksen, samoin hänen tyyni varmuutensa ja sensuelli pehmeytensä kaikissa liikkeissä. Mutta siitä lisää myöhemmin! Samalla reissulla otin kuvia Prinsessa Ruususen tutuista, nämä olivat esillä suuressa lämpiössä. Puvut ovat Erika Turusen käsialaa, ja itsessään jo taideteoksia. Näissä kun pääsisi tanssimaan, olisi kyllä todella ruusuinen fiilis!

20.3.12

Kevään merkit

Ai että miten ihana päivä tänään! Lämpöasteita, aurinkoa, valoa, kevättä ilmassa.. En tiedä teistä, mutta musta tuntuu että olen heräämässä talviunilta! Ja ihan viime hetkellä, koska mulla on nyt todella monta rautaa tulessa. Mutta en valita, kaikki on pelkästään mieluista tekemistä. Kuten kevätnäytös! Tanssikoulu Footlightin ilmoitustaululle ilmestyi vihdoin balettilaisten osallistuja-lista ja lisäsin siihen saman tien oman nimeni. Sen enemmän meillä ei tarvitse "koe-esiintyä", sillä kaikki halukkaat G:n tasoista pt2 - J3 pääsevät mukaan! Se on tosi kivaa, aikuisilla harrastajilla on muutenkin vähän mahdollisuuksia esiintyä missään.

Mulla ei ole vielä mitään käsitystä tämän vuoden koreosta, mutta aikaisempina vuosina inspiraation lähteinä on ollut mm Joutsenlampi (ensimmäinen näytös) ja Coppélia. Me emme tosin tee alkuperäistä koreografiaa, vaan opettaja poimii tuttuja askeleita ja elementtejä ja muokkaa sen meidän tasolle sopivaksi. Se onkin aika haastavaa kun ryhmässä on kaksi vuotta ja 20 vuotta tanssineita yhdessä ja samassa! Hyvin se on kuitenkin toiminut tähän mennessä. Kaikilla on jotain omaa tekemistä, on erilaisia sisääntuloja, rivejä, linjoja, kuvioita, jokunen soolokin saattaa olla, mutta enimmäkseen tanssitaan kahden-kolmen ryhmissä ja yhdessä. Mitään tolkuttoman vaikeata ei tehdä, edistyneempi tekniikkatreeni jätetään tunneille. Lavalla kaikki on muutenkin paljon haastavampaa!

Meillä on muuten harkat erikseen, joko sunnutaisin tai lauantaisin. Ymmärrän että se rajaa joitain mahdollisia osallistujia pois, mutta on se silti parempi vaihtoehto kuin harjoitella tunneilla. Kaikki eivät kuitenkaan halua/pääse näytökseen, ja olisi hölmöä seistä sivussa kun muut tekevät näytöstä.  Sitä paitsi tunnit ovat tärkeitä ihan jo tekniikan työstämisen kannalta. Vaikka ollaan kyllä joskus harjoiteltu jotain pientä pätkää, jos siitä on ollut kaikille iloa ja hyötyä.

Ensimmäiset harkat ovat vielä edessä, arvaan että opettaja haluaa ensin nähdä ryhmän ennen kuin päättää lopullisen koreografian. Tasojen mukaan kuitenkin mennään. Mä olen joka tapauksessa tyytyväinen ja iloinen ihan mistä vaan, en ota paineita siitä mitä "saan tehdä" tai missä "saan olla". Siitä tulee vain turhia murheita. Kun tanssitaan ryhmässä, jokaisen paikka on tärkeä - oli se sitten takarivissä tai edessä! Hei, mä voin olla vaikka puu. Olen sitten tosi hieno puu.. ;)

Asiasta vielä viidenteen.. Mulla oli tässä taannoin ihan tolkuttoman hyvä onni ja sain lahjaksi kolme uudenveroista balettihamosta! Tämä puna-valkopilkullinen on suosikkini, se on riittävän pitkä ja siinä on ihanan pirteä kuosi. Tulee vähän leppäkerttu mieleen.. Olen yhdistänyt tämän aika vapaasti erivärisiin pukuihin, en oikeastaan tykkää olla liian harkitusti puetun näköinen. Tiedän, pitäisi ottaa kuvia joissa näkyis kaikki vaihtoehdot, minä mukaanlukien.. ;) Katsotaan nyt miten ehdin ja viitsin! Hamosen merkki on Designed by Alice, sivut löytyvät täältä: www.designedbyalice.co.uk.


P.S. Mainitsin aikaisemmin että mulla on monta rautaa tulessa - yksi niistä liittyy (tietenkin) balettiin. Olen siis tekemässä uutta juttusarjaa tänne, ja ensimmäiseksi vihjeeksi kerrottakoon että siihen liittyy Kansallisbaletti! Tarkemmin sanottuna kirjoitan tanssijan arkeen liityvistä asioista - siitä mitä tapahtuu ennen varsinaista näytöstä. Olen saanut tähän projektiin ystävällisesti tukea SKO:sta, ja olen siitä hyvin innoissani! Ensimmäinen postaus tulee ulos viimeistään ensi viikolla, mutta kerron sitä ennen vielä lisää - pysykää linjoilla!

10.3.12

Venytyksiä, osa 1


Jokunen lukija muistannee vielä taannoisen kyselyn.. Siinä moni teistä toivoi postausta balettiin sopivista venytyksistä, miten valmistella kroppaa ennen tuntia ja niin poispäin. En ole suinkaan unohtanut toivetta, vaikka aikaa onkin ehtinyt kulua tässä välissä! Itse asiassa ajattelin tehdä tästä sarjaluontoisen postauksen, tyyliin "päivän venytys". Toivottavasti näistä on iloa ja hyötyä monelle!

Ennen tuntia

Ole ajoissa, varaa vähintään vartti sen jälkeen kun olet jo vaihtanut vaatteet. Ennen kuin lähdet tekemään mitään venytyksiä, lämmittele ja vetreytä lihaksia ensin. Selän rullaus, nikama kerrallaan (niska rentona) on erittäin hyvä. Samoin punnerukset ja vatsalihasten aktivointi. Irrottele kaikkia jäseniäsi. Hengitä syvään ja rentouta päivän jännitykset pois. Kun olet sopivan lämmin, ota jumppamatto alle jos sellaista löytyy. Pidä lämmintä vaatetta päällä ettet jäähdy taas.

Kuuntele kehoasi. Missä kiristää erityisesti, onko joku paikka kipeänä? Älä tee mitään väkisin, varo äkillisiä liikkeitä, älä anna kaverin auttaa. Toinen voi hetkessä puskea yli oman maksimin ja sitten se on rats - revähdys. Muista myös hengittää ja rentouttaa koko ajan, jännittynyt lihas ei anna venyttää itseään. Ja kun valmistellaan kroppa balettituntia varten, riittää että venytykset ovat just sitä - valmistavia. Jätä pitkät, yli 30 sekunttia kestävät lihaksia pidentävät venytykset tunnin jälkeen tai kotiin. Muuten olet liiankin löysä tunnille!

Venytyksiä voi pitää siis lyhyenä, mutta niitä saa toistaa. Itse asiassa olen huomannut että lihas rentoutuu ja venyy paremmin kun venytyksiä tehdään useammin, sen sijan että oltaisiin asennossa minuuttitolkulla ja kipurajaan asti.

Pohkeet

Pohjelihakset joutuvat baletissa koville. Näitten venyttely kannattaakin ottaa pävittäiseksi tavaksi, etenkin kun sitä voi tehdä ihan missä vain! Voit seisoa seinää vasten, toinen jalka takana ja työntää varovasti kunnes venytys tuntuu. Saat lisää tehoa kaventamalla venytyskulmaa, esim rullatulla jumppamatolla tai jollain muulla kaltevalla alustalla. Porras on myös hyvä apuri. Pidä seinästä kiinni, aseta päkiä portaan reunalle ja anna kantapään painua alas. Itse tykkään myös istua lattialla, jalat suorina edessä, koukistaa nilkat, ottaa varpaista kiinni ja vetää ne kohti keskustaa. Tämä venyttää myös tehokkaasti takareisiä! Pidä muu kroppa koko ajan jäntevänä, venyttely ei saa olla passiivista. Muista hengittää äläkä hätäile!

Lonkan koukistajat

Kireät hip flexorit ovat hyvän ryhdin vihollisia! Tätä venytystä ei pidä koskaan jättää väliin. Kuva kertoo enemmän kuin mä osaan kirjoittaa, joten ottakaa mallia näistä. Huom: etujalan polvi on 90° kulmassa jalkaan, näin venytys kohdistuu oikein. Tässä kuvassa on takajalan venytys viety äärimmilleen, suosittelen aluksi että polvi pidetään koukussa - toimi oman venyvyyden mukaan!



Takareidet

Lihasryhmien pitää olla tasapainossa. Jos edessä venyy mutta takana kiristyy, koko homma menee vinksin vonksin. Mä tiedän tämän liiankin hyvin, koska mun oikea takareisi on kroonisen kireä. Jos en koko ajan yritä pitää sitä edes vähän joustavana, se heijastuu vaivaksi alaselkään asti. Hamstring-lihasta (mä tykkään sanoa sitä hamsteriksi) voi venyttää monin tavoin. Mene esimerkiksi selinmakuulle, koukista toista polvea, tuo toinen jalka itseäsi kohti, ota pohkeesta kiinni ja venytä. Tässä kohtaa voit säätää tehoa: voit ojentaa myös toisen jalan pitkäksi, ja tuoda venytettävää jalkaa lähemmäksi. Jos hamsteri on kovin kireä, etkä saa siitä kunnolla otetta, ota kaulaliina tai kuminauha avuksi.




Sopivaa tuntumaa voi hakea myös seisten tehdystä eteenpäin taivutuksesta. Rullaa pehmeästi alas, nikama kerrallaan, niska rentona ja nenä kohti polvia. Ota jaloista kiinni (nilkoista tai polvista) ja paina yläkroppa jalkoihin kiinni.

Tällä venytyksellä saa samalla avattua hartiaseudun, mun ihan ensimmäinen baletinopettaja teetti tätä meille alusta asti. Hän olikin aktiivinen joogaaja, ja joogan harrastaminen onkin tanssijalle oiva konsti hakea sekä lisää venyvyyttä, voimaa ja rentoutta koko vartaloon!


Sisäreidet

Yksi konsti on mennä taas selinmakuulle, nostaa jalat suorina ylös ja avata sivuttain. Painovoima saa venyttää, tai sitten voit käsien avulla painaa enemmän auki. Monet tykkää tehdä tätä seinää vasten. Toinen tapa on avata jalat istuma-asennossa, ja nojata ylävartaloa eteen. Tässä pitää olla tarkkana että polvet näyttävät ylöspäin ja että selkä on suorana. Nyt ei tarvi olla täydellistä sivuspagaattia, tässä haetaan vain oikeata venytystä sisäreisiin. Kun rentoudut ja venyt lisää, vie ylävartaloa lähemmäs lattiaa, alaselkä pysyy pitkänä. Tässä kohtaa voi myös venytellä kylkiä taivuttamalla ylävartaloa ensin oikealle, ja sitten vasemmalle.

Pakarat

Jeps, pakaroitakaan ei pidä unohtaa. Isoja pakaralihaksia tarvitaan lonkan ojennukseen, ja pienempiä reisien loitonnukseen. Mene jälleen kerran selinmakuulle, koukista jalat, nosta oikea nilkka vasemman polven päälle ja ota molemmin käsin vasemmasta takareidestä tai säärestä kiinni.




Tässä vain muutama venytys, mutta just nämä teen aina ennen tuntia. Spagaatin jätän yleensä viimeiseksi, ihan vain liikkuvuuden testaamiseksi. Siitä voisikin tehdä ihan oman postauksensa, ehkä täällä on muitakin joille spagaatti on haastava? Pitää kuitenkin muistaa että kropat ja tarpeet ovat erilaisia, enkä mä voi mennä sanomaan mikä kullekin toimisi parhaiten. Se on kuitenkin selvä että tunnista saa enemmän irti jos vetreyttää lihaksiaan valmiiksi.

Jos teillä on jotain kysyttävää tai muuta jaettavaa, palaute-laatikko on auki kuten aina ennenkin!  :)

P.S. Kaikki venytyskuvat ovat google-kuvahaun avulla ladattuja. Mulla oli mielessä käyttää tuttua tanssinopiskelijaa mallina, mutta aikatauluja on vaikea sovittaa yhteen. Ehkä oma kuvatuotanto onnistuu vielä myöhemmin keväällä..

4.3.12

Paquitan 1. variaatio

Perjantain pointe-tunnilla mennään eteenpäin niin lujaa että välillä olen ihan pää pyörällä! Viikko sitten opettajamme antoi meille tunnin lopussa sellaisen diagonaalin harjoiteltavaksi johon en ollut yhtään varautunut. Se on nimittäin osa Paquitan kuuluisasta ensimmäisestä variaatiosta - ja nyt ei ollakaan enää tutulla ja turvallisella pointe perustasolla! Tosin pakko sanoa että ne ensimmäiset askeleet kärjillä (01:30 - 01:54) eivät ole niin vaikeat, mutta niiden yhdistäminen erikoiseen port de bras:han on. Kun ope näytti, se oli niin kaunista ja naisellista - ja mun eka reaktio oli että mähän en tuota osaa! Tekniikkaa mulla on pikkasen, mutta jos siihen pitäisi lisätä jotain prinsessan ainesosia, jotain kaunista ja herkkää ja eleganttia ilmaisua, niin mulla on rohkeus heti kadoksissa!

Ja viikko sitten olin A-luokan pelkuri, en edes lähtenyt yrittämään. Mutta olin myös väsynyt, enkä jaksanut tsempata yhtään mun mukavuusalueen ulkopuolelle. Viikonlopun aikana relasin ja rauhoituin kuitenkin sen verran että pyysin maanantaina Gabriellaa näyttämään sarjan uudestaan, ja harjoittelin siinä open ystävällisellä avustuksella kunnes se meni jotenkin kohdalleen. "Jotenkin kohdalleen" tarkoittaa että joko multa onnistuu kädet tai jalat, muttei molemmat yhtäaikaa! No, harjoittelemalla se varmasti vielä paranee :)

Viime perjantaina lisättiin siihen pikku diagonaaliin jo variaation alku ja päästiin melkein loppuun asti, siihen kohtaan (01:57) mistä alkaa ne nopeat en dedans piruetit (joita me tuskin tehdään sellaisenaan). Kokonaisuus on nimittäin meidän tasolle helpotettu, eli esim entrechat six:n (00:20) sijan tehdään tavallinen changement, tai entrechat trois. Ja se balloné kärjillä osio (00:30 - 00:34) on muutettu niin että tehdään vain kaksi kertaa balloné ja sitten tombé coupé. Ollaan kyllä harjoiteltu se alkuperäinen versio tangolla, joten ehkä se joskus toteutuu myös keskellä. Ja attitude piqué piruetin sijan tehdään puolikas attitude piqué käännös, just sen verran että ollaan oikeassa suunnassa. Muuten se on sama variaatio.



Hassua. Viikko sitten Paquita aiheutti melkein paniikkikohtauksen ja toissapäivänä olin jo ihan onnessani. Hieman pihalla, mutta onnellinen. Tätä se baletti teettää :)