10.3.12

Venytyksiä, osa 1


Jokunen lukija muistannee vielä taannoisen kyselyn.. Siinä moni teistä toivoi postausta balettiin sopivista venytyksistä, miten valmistella kroppaa ennen tuntia ja niin poispäin. En ole suinkaan unohtanut toivetta, vaikka aikaa onkin ehtinyt kulua tässä välissä! Itse asiassa ajattelin tehdä tästä sarjaluontoisen postauksen, tyyliin "päivän venytys". Toivottavasti näistä on iloa ja hyötyä monelle!

Ennen tuntia

Ole ajoissa, varaa vähintään vartti sen jälkeen kun olet jo vaihtanut vaatteet. Ennen kuin lähdet tekemään mitään venytyksiä, lämmittele ja vetreytä lihaksia ensin. Selän rullaus, nikama kerrallaan (niska rentona) on erittäin hyvä. Samoin punnerukset ja vatsalihasten aktivointi. Irrottele kaikkia jäseniäsi. Hengitä syvään ja rentouta päivän jännitykset pois. Kun olet sopivan lämmin, ota jumppamatto alle jos sellaista löytyy. Pidä lämmintä vaatetta päällä ettet jäähdy taas.

Kuuntele kehoasi. Missä kiristää erityisesti, onko joku paikka kipeänä? Älä tee mitään väkisin, varo äkillisiä liikkeitä, älä anna kaverin auttaa. Toinen voi hetkessä puskea yli oman maksimin ja sitten se on rats - revähdys. Muista myös hengittää ja rentouttaa koko ajan, jännittynyt lihas ei anna venyttää itseään. Ja kun valmistellaan kroppa balettituntia varten, riittää että venytykset ovat just sitä - valmistavia. Jätä pitkät, yli 30 sekunttia kestävät lihaksia pidentävät venytykset tunnin jälkeen tai kotiin. Muuten olet liiankin löysä tunnille!

Venytyksiä voi pitää siis lyhyenä, mutta niitä saa toistaa. Itse asiassa olen huomannut että lihas rentoutuu ja venyy paremmin kun venytyksiä tehdään useammin, sen sijan että oltaisiin asennossa minuuttitolkulla ja kipurajaan asti.

Pohkeet

Pohjelihakset joutuvat baletissa koville. Näitten venyttely kannattaakin ottaa pävittäiseksi tavaksi, etenkin kun sitä voi tehdä ihan missä vain! Voit seisoa seinää vasten, toinen jalka takana ja työntää varovasti kunnes venytys tuntuu. Saat lisää tehoa kaventamalla venytyskulmaa, esim rullatulla jumppamatolla tai jollain muulla kaltevalla alustalla. Porras on myös hyvä apuri. Pidä seinästä kiinni, aseta päkiä portaan reunalle ja anna kantapään painua alas. Itse tykkään myös istua lattialla, jalat suorina edessä, koukistaa nilkat, ottaa varpaista kiinni ja vetää ne kohti keskustaa. Tämä venyttää myös tehokkaasti takareisiä! Pidä muu kroppa koko ajan jäntevänä, venyttely ei saa olla passiivista. Muista hengittää äläkä hätäile!

Lonkan koukistajat

Kireät hip flexorit ovat hyvän ryhdin vihollisia! Tätä venytystä ei pidä koskaan jättää väliin. Kuva kertoo enemmän kuin mä osaan kirjoittaa, joten ottakaa mallia näistä. Huom: etujalan polvi on 90° kulmassa jalkaan, näin venytys kohdistuu oikein. Tässä kuvassa on takajalan venytys viety äärimmilleen, suosittelen aluksi että polvi pidetään koukussa - toimi oman venyvyyden mukaan!



Takareidet

Lihasryhmien pitää olla tasapainossa. Jos edessä venyy mutta takana kiristyy, koko homma menee vinksin vonksin. Mä tiedän tämän liiankin hyvin, koska mun oikea takareisi on kroonisen kireä. Jos en koko ajan yritä pitää sitä edes vähän joustavana, se heijastuu vaivaksi alaselkään asti. Hamstring-lihasta (mä tykkään sanoa sitä hamsteriksi) voi venyttää monin tavoin. Mene esimerkiksi selinmakuulle, koukista toista polvea, tuo toinen jalka itseäsi kohti, ota pohkeesta kiinni ja venytä. Tässä kohtaa voit säätää tehoa: voit ojentaa myös toisen jalan pitkäksi, ja tuoda venytettävää jalkaa lähemmäksi. Jos hamsteri on kovin kireä, etkä saa siitä kunnolla otetta, ota kaulaliina tai kuminauha avuksi.




Sopivaa tuntumaa voi hakea myös seisten tehdystä eteenpäin taivutuksesta. Rullaa pehmeästi alas, nikama kerrallaan, niska rentona ja nenä kohti polvia. Ota jaloista kiinni (nilkoista tai polvista) ja paina yläkroppa jalkoihin kiinni.

Tällä venytyksellä saa samalla avattua hartiaseudun, mun ihan ensimmäinen baletinopettaja teetti tätä meille alusta asti. Hän olikin aktiivinen joogaaja, ja joogan harrastaminen onkin tanssijalle oiva konsti hakea sekä lisää venyvyyttä, voimaa ja rentoutta koko vartaloon!


Sisäreidet

Yksi konsti on mennä taas selinmakuulle, nostaa jalat suorina ylös ja avata sivuttain. Painovoima saa venyttää, tai sitten voit käsien avulla painaa enemmän auki. Monet tykkää tehdä tätä seinää vasten. Toinen tapa on avata jalat istuma-asennossa, ja nojata ylävartaloa eteen. Tässä pitää olla tarkkana että polvet näyttävät ylöspäin ja että selkä on suorana. Nyt ei tarvi olla täydellistä sivuspagaattia, tässä haetaan vain oikeata venytystä sisäreisiin. Kun rentoudut ja venyt lisää, vie ylävartaloa lähemmäs lattiaa, alaselkä pysyy pitkänä. Tässä kohtaa voi myös venytellä kylkiä taivuttamalla ylävartaloa ensin oikealle, ja sitten vasemmalle.

Pakarat

Jeps, pakaroitakaan ei pidä unohtaa. Isoja pakaralihaksia tarvitaan lonkan ojennukseen, ja pienempiä reisien loitonnukseen. Mene jälleen kerran selinmakuulle, koukista jalat, nosta oikea nilkka vasemman polven päälle ja ota molemmin käsin vasemmasta takareidestä tai säärestä kiinni.




Tässä vain muutama venytys, mutta just nämä teen aina ennen tuntia. Spagaatin jätän yleensä viimeiseksi, ihan vain liikkuvuuden testaamiseksi. Siitä voisikin tehdä ihan oman postauksensa, ehkä täällä on muitakin joille spagaatti on haastava? Pitää kuitenkin muistaa että kropat ja tarpeet ovat erilaisia, enkä mä voi mennä sanomaan mikä kullekin toimisi parhaiten. Se on kuitenkin selvä että tunnista saa enemmän irti jos vetreyttää lihaksiaan valmiiksi.

Jos teillä on jotain kysyttävää tai muuta jaettavaa, palaute-laatikko on auki kuten aina ennenkin!  :)

P.S. Kaikki venytyskuvat ovat google-kuvahaun avulla ladattuja. Mulla oli mielessä käyttää tuttua tanssinopiskelijaa mallina, mutta aikatauluja on vaikea sovittaa yhteen. Ehkä oma kuvatuotanto onnistuu vielä myöhemmin keväällä..

29 comments:

  1. Loistava postaus Johanna, kiitos! Mä saan noista ehkä rullaukset tehtyä ennen tuntia. Jälleen kerran löytyi tsempattavaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, kiva että tykkäsit! :)

      No jos saat tehtyä ainakin ne rullaukset ja edes pohkeet, ja muut venytykset vaikka kotona.. Sekin on parempi kun olla kokonaan venyttelemättä. Mutta jokainen löytää ajan kanssa sen oman tapansa. Ja toiset ovat luonnostaan niin venyviä että pärjäävät vähemmälläkin!

      Delete
  2. Tää oli hyvä kokonaisuus, kiitos!! :) Ite ehdin ennen perjantain tuntia tehdä rauhassa kaikenlaista, jos meen hyvissä ajoin saliin (siellä on talvella mukavan lämmin). Lauantai-aamupäivät on vähän ongelma, kun ope ei tuu kovin paljon aikasemmin ja silloin vasta sit pääsee pukuhuoneeseen jne. Saliin pääsee kyllä sit heti kun on vaihtanut kamppeensa.

    Semmoista tarkennusta kysyisin, että miten yleensä toteuta ton jäsenten irrottelun? Ihan niinkun konkreettisesti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irrottelu on rentoa liikettä! Pyörittele niskaa, hartioita, käsivarsia, käsiä, sormia, kaikkia niveliä. Rullaa selkää, yksi nikama kerrallaan, monta kertaa alas ja yhtä huolellisesti taas ylös. Istu lattialle, nojaa vähän taakse, koukista polvi ja avaa lonkkia pyörittelemällä reisiluuta sen kuopassa. Pyörittele nilkkoja, ojenna ja fleksaa, soita pianoa varpailla, hiero jalkapohjia, hiero niskaa.. Tee kevyttä paikallaan askellusta, käytä jalkateriä, nosta polvia, heilauta käsiä, tanssahtele..

      Oliko riittävän konkreettista? ;)

      Delete
    2. Mulle tuli heti konkreettisesti mieleen, että pianon soittaminen varpailla vois olla hauskaa :P

      Oli riittävää juu :D Kiitos!

      Delete
  3. Totta, kehon luontainen notkeus vaikuttaa venyttely tarpeeseen. Mun pitäisi venyttää ahkerammin pohkeita ja etureisiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On hyvä muistaa että keho on kokonaisuus, ja yksi kireä paikka vaikuttaa helposti muuallakin! Esimerkiksi hartiajumi voi haitata koko kropan liikkuvuutta. Joten kannattaa lähestyä venyttelyä aina kokonaisvaltaisesti.

      Mutta jos olet luonnostaan venyvää sorttia, keskity vaikka just niihin kireisiin pohkeisiin ja etureisiin - sen sijan että vain nauttis spagaatissa istumisesta ;)

      Delete
  4. Hyvä kokoava venytyspostaus! Mulla on lonkankoukistajat kireät, mikä vaikuttaa myös alaselkäkipuihin. Myös takareidet vaikuttavat kireiltä, joten kumpiakin lihaksia venyttelen ahkerasti.

    "Toinen tapa on avata jalat istuma-asennossa, ja nojata ylävartaloa eteen."
    Tämä venytys on aina ollut minulle mahdoton. Tässä asennossa istuminen selkä suorana on hetken päästä tuskallista enkä pysty taivuttamaan eteenpäin kuin ihan pikkuisen. En tiedä, mikä tähän auttaisi. Yksi tanssinopettajani sanoi pari vuotta sitten, että minun reidet ovat niin jumissa, että se vaikuttaa tähän asentoon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm.. Mitä jos avaat jalkoja vähemmän auki, sen sijan että yrität tehdä sivuspagaattia? Ja ylävartaloa tarvii nojata eteen vain ihan pikkasen. Mutta opesi saattoi olla oikeassa. Ehkä sulla kovin kireät pakaralihakset? Jos venytät niitä ennen tätä, niin se on helpompaa. Ja tee sama venytys alkuun selinmakuulta, ja anna painovoiman painaa jalkoja auki ja alas.

      Minua auttaa jos teen venytyksiä välillä tietyssä järjestyksessä. En aloita kireimmästä paikasta vaan matkaan sitä kohti, rentouttaen ensin kaikkia muita lihaksia.

      Voisit myös kokeilla pientä pilatespalloa tai tennispalloa - laita istuinluitten alle, ja hiero sillä kireitä kohtia.

      Myös käynti urheiluhierojalla on suositeltavaa!

      Delete
    2. Mun jalat eivät aukea kovin paljoa eli en ole lähelläkään sivuspagaattia. Joskus venyttelen samaa asiaa myös selinmakuulla seinää vasten. Siinä on paljon helpompi olla. Rentoutan jalkalihaksia säännöllisesti pilatesrullan kanssa eli rullailen reiden etu-, sivu- ja takaosat. Se auttaa ainakin silloin, kun jalat tuntuvat tosi kipeiltä. Tennispalloa voisi myös kokeilla!

      Delete
    3. Parasta tehdä se venytys missä ei ole liian tuskallista olla. Ajan kanssa pitäisi kyllä helpottaa, kunhan olet sitkeä. Suosittelen päivittäistä venyttelyä, se on kireälle kropalle tehokkainta. Mä lipsun välillä, ja sit kun taas viitsin venytellä ihmettelen että miksi yhtäkkiä kaikki tuntuu paljon paremmalta.. ;)

      Delete
  5. Hei kiitos tästä! Mulle on ollut vähän hämärää juurikin se lämmittely ennen venyttelyä: miten ja kuinka paljon. Ja tästä syystä on useinkin jääneet venyttelyt tekemättä, kun tuntuu, ettei ole aikaa pitkällisiin lämmittelyihin. Mulla on kireä alue juurikin ne takareidet, 'hamsterit' (tykkään tuosta nimestä ; D) - joskus ne vaativat jopa tennispallomöyhennyksen ennenkuin niihin saa mitään joustavuutta takaisin. Ne tennispallot onkin aika tehokas apuväline.

    Kiitos vinkeistä - niistä oli paljon apua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei se ole lainkaan niin tieteellistä. Olet lämmitellyt sopivasti kun tuntuu että kohta vois nousta hiki pintaan, ja lihaksissa on mukavasti joustoa ja nivelissä liikkuvuutta. Sen verran että pääset tunnilla mukavasti alkuun. Kuinka paljon lopulta tarvitset riippuu sinusta itse ja sen hetkisestä tarpeesta. Mulla se vaihtelee jopa ihan päivittäin. Ja esim talvella tarvitsee enemmän kun taas helteellä pärjää vähemmällä.

      Tärkeintä on ettei vain odota passiivisesti tunnin alkamista vaan että virittää sekä mielensä että kehonsa tanssin taajuudelle! :)

      Delete
  6. Tarkoitin kotivenytyksiä edeltävää lämmittelyä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaa, se ei käynyt ilmi tekstistä.. Mutta sama sääntö pätee! :)

      Delete
    2. Voit kotona verrytellä niin että syke nousee, käy esim ensin koirien kanssa lenkillä. Ja jatka siitä vatsalihaksilla ja punneruksilla! Ja sen jälkeen muista tehdä kaikki liikkeet rauhallisesti ja hitasti, vaikka oletkin lämmin.

      Venytellä voi myös joogatyyliin, jolloin kroppa lämpiää liikkeiden aikana. Mutta jos et ole varma, on turvallisinta työstää syvälämmitettyä kehoa :)

      Ja muista että venytät lihaksia, ei nivelsiteitä!

      Toivottavasti tästä oli nyt apua :)

      Delete
  7. Jee, venyttelypostaus! Ja kivaa, jos teet näitä lisää! Ja spagaattivenytyksistä mä ainakin lukisin mielelläni oman postauksen. Mulla itsellä on ollut ihmeellisiä tapoja "unohtaa" joidenkin lihasten venyttely. Yhdessä vaiheessa venyttelin tosi ahkerasti jalkoja, mutta en pakaroita. Seurauksena oli tosi juminen alaselkä. Samoin pitkään en muka muistanut venytellä pohkeita. Kunnes tajusin, että niitä tosiaan voi venytellä melkein missä ja koska vaan. Nykyään jos en muuten muista, teen pohjevenytykset samalla kun pesen hampaita. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sellainen pieni kalteva venytyslauta olis ihan paras pohejvenytyksiin, mutta kaikki pienet korokkeet käyvät. Mä olen jopa käyttänyt mun yksiä kiilakorkoisia työpistokkaita! Kun olin vielä asiakaspalvelussa ja seisoin suuremman osan ajasta, venyttelin vähän väliä. Mutta kyllä siinä työssä oli jalat kovilla!

      On parempi venytellä vähän mutta säännöllisesti, siis mielummin käydä suht reippaasti läpi koko kroppa kuin keskittyä vain pariin paikkaan. Mutta sen sä tiedätkin jo :)

      Joskus kun tulee uutta liikematskua, tulee myös uusia jumeja. Lihaksia joiten olemassaolosta ei tiennytkään (tai ei muistanut). Silloin menee mulla myös venyttelyrutiinit uusiksi.

      Kiitos palautteesta, laitan sen spagaattipostauksen jossain välissä.. :)

      Delete
  8. Kiitos tästä postauksesta! Innolla odotan spagaattipostausta :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva jos tästä on jotain apua! Spagaattipostausta pitää pohjustaa enemmän, mutta mä kirjoitan sen kyllä vähemmän notkean tanssinharrastajan näkökulmasta ;)

      Delete
  9. Tosi ihana venytyspostaus! Kun taivutan taakse selkäni ikään kuin "katkeaa".
    Olisiko sulla jotain vinkkejä miten saisin selän taipumaan kauniille kaarelle?
    Ottaisin vastaan myös notkoselän ehkäisemiseen liittyviä vinkkejä jos niitä löytyy! :)

    ReplyDelete
  10. Hei!

    Kun taivutat selkää, on todella tärkeätä pidentää selkää ensin ylös (nostamatta kuitenkaan hartioita). Älä koskaan taivuta alkaen alaselästä!

    Eli taivutuksen (cambré balettiranskaksi) alussa sulla on käsi ylhäällä, pää on käännetty luonnolliseen asentoon sivulle, ja sitten kohotat itsesi ensin ylös. Taivutus taakse lähtee takaraivosta, sitten yläkroppa seuraa mukaan nikama kerralla. Ajattele että se kaari on lapaluiden alueella. Pidä myös lantio paikallaan, se ei saa työntyä yhtään eteen. Siihen tarvitaan myös vahvoja tukilihaksia, eli treenaa vatsaa!

    Notkoselän kanssa on hyvä tarkistaa ettei aukiertoa ole yhtään pakotettu yli oman maksimin. Joskus kun haetaan enemmän aukiertoa se menee alaselän kustannuksella. Yritä osoittaa häntäluu luotisuoraan alas, ja pidä peppu allasi. Vatsan pitää olla napakkana. Tarkista että paino on edessä päkiöillä eikä takakenoisesti kantapäillä. Katso myös että lantion ja reiden välissä ei ole kulmaa, vaan että se on ihan suorana.

    Notkoselkää pystyy kyllä korjaamaan paremmaksi. Se vain vaatii sinnikästä työskentelyä, ja mahdollisesti perustekniikan putsausta. Jos et ole vielä käynyt, suosittelen myös fyssaria.

    Toivottavasti tästä oli jotain apua sulle, kysy toki lisää jos siltä tuntuu.

    P.S. Keksi mielellään joku nimimerkki itsellesi, jookos? :)

    ReplyDelete
  11. Heippa Johanna! Oletko käynyt Tanssivintillä tanssimassa? Voisiko kertoa kokemuksia?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei!

      Joo, olen käynyt Tanssivintillä jo vuonna 1991.. :) Tosin silloin koulu oli huomattavasti isompi ja tuntitarjonta todella laaja! Nyttemmin tunteja on vähän, mutta laatua on edelleen. Etenkin jazz- ja nykytanssitunneilla on hyvä maine. Taso on melko vaativa, mutta opet alansa parhaita!

      Itse käyn nykyään enää satunnaisesti, balettia on vain kolmena päivänä ja menee osin päällekkäin mun Footligtin tuntien kanssa. Maanantaisin ja lauantaisin on 90 minsan keskitason tunteja, ja sunnuntaisin vähän helpompi 60 minuutin tunti. Opettajana on Mikael (Miki) Aaltonen, ja melko säännöllisesti käy vierailevia opeja (joista ei ole erikseen mainintaa lukkarissa). Parasta on vanhan Aleksanterin teatterin tunnelma, ja etenkin Iso Balettisali - siinä harjoittelivat ennen Kansallisbaletinkin tanssijat!

      Mikin tunnit ovat liikkuvia, sarjat kekseliäitä ja tanssillisia. Tanko ei ole kovin rankka, enemmän lämmittävää sorttia. Opettaja antaa yleistä palautetta, mutta hyvin harvoin henk.kohtaisia korjauksia. Itse toivoisin etenkin tangossa tiukempaa ja korjaaavampaa opetustapaa. Miki on siis ulosanniltaan melko pidättyväinen, mutta hänellä on siisti tekniikka josta on vieläkin hyvä katsoa mallia.

      Treeniporukka on mukavan sekalainen, on nuoria jazz- ja nykytanssijoita, vanhoja balettikonkareita ja kaikkea siitä välistä!

      Tuntilipun voi ostaa kätevästi ennen tuntia. Hinta ei ole kaupungin korkein: kertamaksu on 14 euroa 90 min. Sarjaliput ovat vielä edullisempia.

      Käy ihmeessä kokeilemassa! :)

      Delete
  12. Tosi kiva blogi sulla:)! Mut kysyisin vaan, et mikset laita omia kuvia?:)esim. oisit voinu tähän venytyspostaukseenkin ottaa kuvan jokaisesta venytyksestä, ihan itsestäs !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Elli!

      Kiitos palautteestasi! Mulla on kuvien suhteen vähän ristiriitaisat fiilikset.. Toisin sanoen en halua olla ihan niin paljon esillä, tekstit kertovat jo muutenkin aika paljon minusta! Lisäksi netti on tulvillaan ammattimaisesti tuotettua kuvamatskua, omat kuvat eivät tasoltaan siihen yltäis. Eikä mulla ole myöskään kuvaajaa kotona, eli pitäisi järjestää kaverin kanssa aikatauluja yhteen ja katsoa sopiva paikka (esim tanssikoulun studiot ovat aina varattuja). Koska mulla on muutenkin monta rautaa tulessa, postauksesta tulis näin aivan liian vaivalloinen.. Joo, olen vähän saamatonkin. Ja kamera-ujo!

      Tässä postauksessa venytykset olivat pääosassa, en minä. :)

      Delete
  13. Hei!
    Olen uusi lukija ja aivan hurahtanut blogiisi, tosi kiva! Olen hoksannut lukiessani aiempia postauksiasi, että olet innokas DanceDirectistä tilaaja. Itse en ole selvillä noista rahti ym kuluista ja maksutavoista. Omakohtaista tietoa omaavana voisitko neuvoa minua ihan alusta loppuun tilauksen kanssa (esim paljonko rahtimaksut, miten maksetaan ja muita vinkkejä), koska siellä on tosi halpaa ja ihania tanssivaatteita! Kiitos jo etukäteen :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei!

      Dance directistä tilaaminen on ihan yksinkertaista. Tarvitset maksuvälineeksi joko luottokortin tai visa electron -kortin. Rahdin hinta määräytyy tilauksen arvon mukaan. Jos se jää alle 80 puntaa, rahti maksaa 9 puntaa (noin 10,50 euroa). Jos menee yli, niin rahtia saa jo pulittaa 30 punnan edestä. Tämä kannattaa pitää mielessä etenkin jos mielii säästää kuluja kimppatilauksella!

      Kannattaa myös tutustua kokotaulukoihin, jos et ole varma. Tossuja neuvoisin ostamaan vain jos malli ja sopivuus on ennestään tuttu. Tilauksen voi toki palauttaa ehtojen mukaisesti ja vaihtaa toiseen, mutta joudut maksamaan kaikki postimaksut uudestaan. Silloin voi olla jopa järkevämpää yrittää myydä ei sopiva tuote kaverille.

      Meillä on ollut pelkästään hyviä kokemuksia. Tilaukset ovat tulleet tosi nopeasti, jopa saman viikon aikana!

      Kiitos palautteesta, ja saa toki kommentoida nimelläkin (tai nimimerkillä) :)

      Delete
  14. Hei Johanna!
    Aina kun venyttelen jalkoja niin lihakset on tosi kipeet varsinkin seuraavana päivänä ja venyttelyn jälkeen ne tuntuu tosi voimattomilta, esim kävely tuntuu siltä ettei oo voimii. Takareidet ja polven taus on aina pahimmat. Venyttelen aina niinä päivinä ku on balettii, eli 3 päivänä viikossa enkä venyttele heti tunnin jälkeen vaan vasta joskus 2h tunnin jälkeen. Enkä oo tullut kovinkaan notkeemmaksi vaan joka kerta oon yhtä jäykkä. Osaatko neuvoa miks käy näin?
    Kiitti jo etukäteen.

    ReplyDelete