31.12.11

Eka kerta

Olin koukussa heti ekasta kerrasta. Minulla ei ollut ennakko-odotuksia balettitunnista, olin vain innoissani ja hieman jännittynyt. Vähän aikaisemmin en edes tiennyt että aikuisenakin voisi vielä aloittaa ja harrastaa balettia, ja nyt istuin tanssisalin lattialla ojentamassa nilkkojani. Heel - ball - toe! Ohje tuli englanniksi, vaikka newyorkilainen opettajamme puhui muuten sujuvaa suomea. Kantapää - päkiä - varpaat! Selkä suorana, jalat ojennettuna eteen. Teimme yksinkertaisen mutta niin tärkeän harjoituksen klassisen musiikin tahtiin, ja tiesin sen jo silloin. Baletista tulisi mun juttuni.

Olin päätynyt balettitunnille mutkan kautta, mutta voisin vannoa että kyse oli enemmän johdatuksesta kuin sattumasta! Tosin kesti aikansa ennen kuin ensi-ihastus balettiin muuttui oikeaksi suhteeksi. Näin ensimmäisen balettini noin 11-12 vuotiaana vanhassa Oopperassa. Ukki vei katsomaan, ja sain ostaa tilaisuutta varten uuden mekonkin. Baletti oli Giselle, ja viimeistään sillä hetkellä kun hunnutetut wilit astuivat näyttämölle, olin myyty. Miten kaunista! En kuitenkaan tiennyt että olisin itsekin voinut harrastaa balettia, eikä sitä kukaan mulle ehdottanutkaan. Paras ystäväni oli käynyt balettikoulua, mutta muistaakseni hän oli silloin jo lopettanut. Kuvittelin että baletti on vain harvojen ja valittujen tanssia.



Noin kymmenen vuotta myöhemmin työkaveri halusi aloittaa jazz-tunnit ja houkutteli minua mukaan. En epäröinyt hetkeäkään! Gisellen jälkeen olin harrastanut vähän sitä sun tätä; uintia noin seitsemän vuotta, naisvoimistelua puolisen vuotta, ja opiskelijavaihdossa jopa hetken aikaa sirkusta. Liikunnasta olin aina tykännyt, jopa koulussa, mutta tanssia ihailin vain kaukaa.  Kun sitten lopulta päädyin kaverin imussa jazz-tunneille, treeni oli hikistä ja hauskaa. Mutta en kokenut vielä mitään suurta ahaa-elämystä. Sitten kiva opettajamme kertoi että voisimme kokeilla myös klassista balettia, ja että uusi aikuisten alkeistunti alkaisi vuoden alusta..

Olin täydellisen hämmästynyt. Balettia aikuisille?! Minäkö voisin harrastaa balettia?? En ollutkaan liian vanha tai "vääränlainen"! Menin samantien ostamaan ensimmäiset pehmeät tossuni Balleriina-shopista, joka silloin sijaitsi vielä Fredalla. Ne olivat Freedin ja valkoista nahkaa. Minulla on myös hämärä muistikuva valkoisesta treenipuvusta, mutta muistaakseni en käyttänyt sukkiksia vaan jotain muuta treenihousun tapaista. Hei, siitä on jo aikaa kun olin 21 vuotias! :)

Ensimmäisen balettitunnin suhteen mulla oli melkoinen tuuri. Tunti alkoi aivan alusta, ja salissa oli mukavan sekalainen seurakunta. Oli arviolta saman-ikäisiä, teinejä ja minua reippaasti vanhempia. Joku oli harrastanut jo muita tanssiljajeja tai voimistelua, ja joku aloitti liikunnan ihan nollasta. Oli helppo ystävystyä tämän porukan kanssa! Opettajan kanssa onnisti myös. Hyvä opettaja on nimittäin baletin opiskelussa ratkaisevassa asemassa, ja jos löytää sellaisen josta vielä pitää niin sitten lähtökohdat ovat jo parhaat mahdolliset! Meidän opella oli karismaa ja sellaista tyyntä arvovaltaa joka kertoi pitkästä kokemuksesta ja tietotaidosta. Hän oli jämpti ja ystävällinen ja kiinnitti tarkkaa huomiota liikeratojen turvalliseen suorittamiseen. Jill oli myös tavattoman musikaalinen, tyylikäs ja varma tanssija. Hänestä tuli nopeasti ensimmäinen roolimallini baletissa. Kaipaan häntä vieläkin.

Baletin lisäksi jatkoin jazz-tanssin parissa ja aloitin myös nykytanssin tunnit. Näillä tunneilla vauhti oli ihan erilainen, tehtiin mutkikasta koreografiaa ja vaativia askel-yhdistelmiä. Se oli todella hauskaa, mutta baletin paljon hitaampi ja perusteellisempi työskentelytapa ei haitannut yhtään, päinvastoin! Pidin jo silloin tuntien keskittyneestä ja kurinalaisesta tunnelmasta sekä selkeistä raameista. Baletissa kun on etenevä ja tavoitteellinen opetusmetodi, joka voi tuottaa hienoja tuloksia kunhan on sekä ahkera että innokas. Ja malttaa työstää asiat rauhassa. Tämä on silleen mahtava laji, että vaikka oppimiseen tarvitaan tuhansia toistoja, sitä ei ehdi kyllästyä. Tunneilla on omat rutiininsa, ja silti yksikään päivä ei ole samanlainen!

Sillä ensimmäisella balettitunnilla saatiin opetella ekaa ja tokaa asentoa, plié tuli tutuksi ja harjoiteltiin tenduta ja keskellä yksinkertaista port de bras:ta. Paljon on sen jälkeen ehtinyt tapahtua. En ole pitänyt tarkkaa lukua, mutta tunteja on kertynyt useita tuhansia. Parhaimmillaan treenasin kuutena päivänä viikossa, usein kaksi tuntia putkeen (joskus oli taukoakin välissä). Ja tässä sitä mennään, vieläkin! Onneksi baletissa ei tule koskaan valmista.

Tämä postaus oli osittain toisen bloggaajan Marian inspiroima - ja kiitos hänelle siitä! Oli mukavaa muistella menneitä. Mites teidän ekat kertanne? Milloin te tiesitte että baletti on se oma juttu?

28.12.11

Tanssien catwalkille!

Tekisi mieli hankkia jotain uutta päällepantavaa treeneihin, vaikka vain juhlistaakseni kohta alkavaa uutta tanssi-vuotta! Oikeasti en tarvitse mitään, lukuunottamatta ehkä mustia trikoita, mutta vaihtelu virkistää.. Alennusmyynneistä saattais hyvässä lykyssä löytyä jotain sopivaa! Toisaalta kiinnostais nähdä myös alen jälkeen ilmestyvät uutuudet, etenkin kun värejä ja kokoja on vielä. Tähän juttuun keräsin muutaman omista suosikeistani, mitäs pidätte?

Bloch "Nouvaux", Porselli. Hinta 16.95 puntaa.

Petroolinsininen on mun lempivärejä, lisäksi tässä mallissa on erikoinen etuosa josta pidän tosi paljon. Blochin pukuja mulla on ennestään kaksi (turkoosi ja violetti). Laatu on hyvä vaikka kirkkaat värit haalistuvat aina pesuissa.
Intermezzon nelikerroksinen tutu, Porselli. Hinta 64.95 puntaa (!).

Okei, en ole tosissani ostamassa tutua - en edes tiedä missä sitä pitäisin! Meillä ei ole tapana pitää harjoitustutuja, ei edes silloin kun harjoitellaan varkkoja pointe-tunneilla. Enkä ole muutenkaan tutu-tyyppiä! Mutta - silloin kun opettajamme kehoittaa meitä tanssimaan ikään kuin meillä olisi tutu päällä - niin kyllä se on käynyt mielessä miltä tuntuisi pukea ihan oikea tutu päälle! Tämä malli on harmaudessaan vielä vähän särmikäs, aikuisen naisen tutu-cool ;) Hinta on tosin melko hulppea.

Wear Moi "Mazurka". Lisätietoja täältä.

Tämä burgundinpunainen puku-hame yhdistelmä on oikeastaan liian hieno tavalliselle tanssitunnille. Mutta kaunis se on. Puhumattakaan tuosta huikeasta arabeskista!


Bloch "Shale". Kuva täältä.
Taas yksi Blochin malli - peruspuku, mutta ei sittenkään. Rinnuksen päällä oleva vekitys tekee tästä mielenkiintoisen. Ja punaisesta väristä saa energiaa! :) Harmikseni en ole nähnyt tätä missään nettikauppoissa.


Blochin sifonkinen hame, Dance Direct. Hinta 12.95 puntaa.
Itselläni on tämä hamonen mustana, ja puen sen päälle aina tangon jälkeen. Alussa vähän hirivitti käyttää niin lyhyttä ja ohkaista vaatetta, mutta totuin nopeasti. Nyt tykkään just kun se on niin lyhyt, koska se pidentää sääriä! :) Yksi olis kiva olla varalla, mutta mikä väri?


Ja taas olis valinnan vaikeutta! Violetti, turkoosi vai sittenkin musta? Lämmittelyhaalari on Sanshan mallistoa, ja löytyisi ainakin Suomen Tanssitarvikkeen verkkorkaupasta hintaan 53.95 €. Eipä ihan halpa sekään. Ja vaikka tykkään näistä suorista lahkeista, lämppäri pitäis riisua viimeistään plie-sarjan jälkeen. Polvet eivät näy kunnolla, ja lahkeet ovat tiellä kaikissa retiré ja battement -liikkeissä.. Jos on vilukissa ja tarvii koko tunnin ajaksi lämmintä ylleen, sopii paremmin myötäilevä haalarimalli. Vaihtoehtoisesti voisi pukea villahousuja, olkavarsi-lämmittimiä, tai fleeceä kaulasta alaspäin!

Vilusta tuli mieleen kylmät jalat.. Näin talvisaikaan mulla on varpaat koko ajan kohmeessa, ja ennen tuntia on pakko laittaa sukat tossujen päälle. Itse tunnilla emme saa pitää sukkia, ja vähiten villaisia sellaisia. Luontainen villarasva nimittäin liukastuttaa muovista tanssilattiaa. Tanssitöppöset olisivat kivat, mutta vievät aika paljon tilaa kassista. Ja ne pitäis kuitenkin riisua tankoon mentäessä. Mutta kotona näillä tarkenisi!


Blochin ovat nämäkin töppöset, Dance Direct myy hintaan 22.95 puntaa. Vastaavia sukkien ja töppösten yhdistelmiä löytyy nykyään muualtakin, esim Accessorizen verkkokaupasta. Jos kiinnostaa, kannattaa ostaa alesta saman tien! Nämät värikkäät slipper bootsit maksavat nyt 13.00 puntaa, jos ei lasketa postikuluja.
Sitä saisi äkkiä palaamaan kivan tukun rahaa, mutta ensin pitää maksaa tanssitunnit. Ja laittaa rahaa sivuun kärkitossuja varten. Ja täytyy säästää Kansallisbaletin näytöksiin! Mutta ehkä sitä voisi kuitenkin hankkia jotain pientä.. :)

Mites teillä, toiko pukki tanssitarvikkeita vai oletteko vielä menossa ostoksille? Vai löytyykö jo kaikki tarpeellinen?

23.12.11

Joulukalenterin 24. luukku


Tanssivuoteni päättyi tänään pointe-tuntiin jossa opettaja yllätti meidät harjoittamalla osan Sugar Plum Fairyn variaatiosta - ihan vain Joulun ja huvin vuoksi! Ai että se oli kivaa, etenkin kun eilen nähty Kansallisbaletin Pähkis oli vielä tuoreena muistissa.. Ja oli se myös rankkaa, kun piti äkkiä opetella askeleet - mutta ei sentään esityskuntoon asti! Ja variaatio oli tietenkin meidän tasolle helpotettu. Kunhan pidettiin hauskaa :)

Tähän päättyy Joulukalenteri, mutta eivät kuitenkaan blogikirjoitukset. Nauttikaa Joulun tuomasta rauhasta, lähimmäisten ja ystävien seurasta, herkuista ja vapaista!

t. Johanna

Kuva: Pacific Northwest Ballet, Dance of the Snowflakes / Nutcracker. Kuvaaja: Angela Sterling

Ei Joulua ilman balettia

Tänä aatonaaton iltana on mun viimeiset balettitunnit, ja sitten onkin joulutauon paikka. En kuitenkaan halua viettää pyhiä ja välipäiviä kokonaan ilman tanssia - eikä sitä tarvitsekaan! Youtube tarjoaa tietenkin balettiherkkuja lyhyistä pätkistä koko-illan baletteihin, mutta tanssin-nälkäinen löytää myös televisiosta katsottavaa:

Jouluaattona TV 1 klo 22.05 - 23.50 Bolshoi-teatterin suuret avajaiset. Lisätietoja täältä.


Areenalta löytyy edelleen suomalaisen taidetanssin historiasta kertova dokkari Askelmerkkejä. Mainitsin siitä jo edellisessä postauksessa, mutta nyt koko 3-osainen sarja on katsottavissa vaikka putkeen täältä: areena.yle.fi/video

Jos joku kaipaa vielä pähkinäistä balettia, suosittelen katsomaan näitä versioita youtubesta: ensimmäisessä tanssii San Francisco Ballet. Koreografia Helgi Tomasson.

 

Toinen versio on itsensä Baryshnikovin tuottama, päärooleissa tietenkin Misha ja Klaarana (Marie) Gelsey Kirkland. American Ballet teatteri tanssii muut osat.


22.12.11

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Tänään kävi paremmin kuin hyvin - ystävä onnistui saamaan kaksi peruutuspaikkaa Kansallisbaletin päivänäytökseen ja vieläpä erikoishintaan - joten pääsin sittenkin katsomaan Pähkinänsärkijää! Katsomo oli täynnä lapsia ja heidän vanhempia, ja kun katselin näitä pikkuprinsessoja tuli itselle hieman alipukeutunut olo.. Pitääkin ensi kerralla pukea ylle tiarat ja tyllit! ;)

Eagling & van Schayk: Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas
Kuva: Sakari Viika

Ja sitten esiriippu nousi - voi että miten upea näyttämökuva! En ole koskaan nähnyt lavalla mitään vastaavaa! Talvinen pikkukaupunki, ankkuroitu purjelaiva oikealla, Klaaran biedermaier-tyylinen talo vasemmalla, jäätynyt kanava keskellä, kuutamo taivaalla.. Ja luistelijoita! Hollantilainen Toer van Schayk on onnistunut lavastuksen kanssa täydellisesti, ei voi muuta sanoa. Ja sitten vielä tuttu Tsaikovskyn musiikki.. Ihana! Puhumattakaan tanssista. :) Pääparina tanssi tällä kertaa Salla ja Jaakko Eerola, ja molemmat tanssivat hallitusti ja pehmeän tyylikkäästi. Jaakko Eerola selvitti vaativan soolonsa kunnialla, samoin Salla Eerola - yhtään ei tarvinnut jännittää heidän puolesta! Pikku-Klaaraa esittänyt Elenoora Kauhanen oli viehättävä ja tanssi kepeän kauniisti, ja siirtymä nuoresta aikuiseen Klaaraan kävi toteen saumattomasti ja uskottavasti.



Wayne Eaglingin ja van Schaykin koreografiassa oli paljon hauskoja ja oivaltavia yksityiskohtia. Joulupukki tuli juhliin lahjojen ja hurjan pukin kera, Pähkinäsärkijän ihmeellinen maailma oli laterna magicassa, eikä joulukuusessa - itse asiassa perinteistä koristellutta kuusta ei ollut laisinkaan! Lumen peittämä kuusi löytyi sen sijan Lumihiutaleiden tanssin taustana, mikä onkin monen suosikkikohtaus baletista. Ja oli kauniisti toteutettu! Ainoa miinus tulee syntsa-kuorosta, mikä kuulosti melko vaisulta. Mukana olleet muusikko-ystäväni ihmettelivät miksei voitu nauhoittaa edes oikeata kuoroa? Mutta lumihiutaleet tanssivat siis hienosti yhteen, ja olisin toivonut ettei muita hahmoja olisi päästetty tarinaan ennen kuin heidän tanssinsa loppui kokonaan..

Pähkiksen kuuluisiin "ulkomaalaisiin" tansseihin olin hieman pettynyt. Toisaalta oli raikas ratkaisu esittää espanjalais-vaikutteisen baletin sijan kansantanssin tapaista, mutta koreografia ei niin sykähdyttänyt. Ja kuvaelmassa näkyneet tuulimyllyt hämäsivät - oltiinko nyt sittenkin Hollannissa? Venäläisestä tanssista puuttui myös klassinen baletti, mutta puvustus oli niin upeata ettei haitannut yhtään. Kiinalaisessa tanssissa oli selviä wuxia-vaikutteita, oli nais-soturia (kärkitossuissa!) ja miekkaa heiluttavia äijiä. Siitä oikeastaan tykkäsin! Arabaialainen tanssi oli sen sijan outo, varsinkin lapsille (ja lapsenmielisille) kohdistetussa baletissa. Siinä oli nimittäin keskeisenä hahmona jonkin sortin orjakauppias, joka kaiken lisäksi pomotteli neljää alistettua nais-orjaansa.. Kreikkalainen tanssi, se mikä muissa versioissa on ns Marsipaani/Mirlitoni-tanssi, oli vähän hassu. Hupsu vanha äijänkäppänä, fauni ja kreikkalainen "Don Juan" nuoren naisen perässä.. Oliko sen tarkoitus sitten huvittaa vanhempia, en tiedä..

Kukkaisvalssi oli runsaasti koristeltu, melkeinpä liiaksi. Hassua kyllä, kukkien tutut muistuttivat lähinnä kaalin lehtiä, eikä ruusuja. Harmi, koska muuten puvustus oli ihan napakymppi! Kaikki kukat ja heidän kavaljeerinsa tanssivat erinomaisen hyvin yhteen, ei mitään moittimista. Koreografia olisi minun makuuni voinut olla valssimaisempi, vai sanoisko mielummin orgaanisempi? Vaikutelma oli hieman hovimainen, mutta varmaankin tarkoituksella.

Pääparin suuri grand pas de deux oli varmasti ja elegantisti tanssittu ja sai ansaittua aplodia. Kaiken kaikkiaan Kansallisbaletti laittoi pystyyn hienon näytöksen, josta voi olla ylpeä ihan missä päin maailmaa tahansa!

21.12.11

Askelmerkkejä

Teemalla on alkanut kolmiosainen dokumenttisarja suomalaisen taidetanssin historiasta, ihan must-katsottavaaa kaikille tanssin harrastajille! Ensimmäisessä osassa tanssitaan 1900-luvun alusta 1950-luvun loppuun. Samalla nähdään miten nykyinen Kansallisbalettimme on saanut alkunsa. Ensi vuonnahan juhlitaan jo 90-v synttäreitä!

Kansallisbaletti vuonna 1928. Kuva täältä.

Sarjan voi katsoa Areenalta, ja esitysaikaa ekalle jaksolle on laitettu 6 päivää tästä eteenpäin. Kolmas jakso tulee Teemalta tänään, klo 20.15. Voit klikkaa vaikka suoraan tänne: Areena.

Siinä oli sitten jo 21. Joulukalenterin luukku. Aika vaan rientää, eikä lunta näy Helsingissä vieläkään. No, ainahan sitä voi sirotella tomusokeria joulukuusen päälle ;) Eilen oli muuten vuoden vikat M-P:n tunnit - ja oli ihanan tiukka setti! Sain paljon hyviä korjauksia, enkä sählännyt liikoja. Ope oli aika napakkana eilen, ja sitä sai olla todella skarppina! Fiilis oli silti super hyvä, ja kaikki tekivät parhaansa. Mulla oli keskellä vaikeuksia en dedans pirtsojen kanssa, en saanut polvea pysymään ylhäällä ja auki. Opettaja käski meidän kaikkien "to be the boss of our bodies" - eli me päätämme mitä ja miten tehdään! Ei saa antautua vain vietäväksi. Kun päätät etukäteen mitä olet tekemässä ja uskot itseesi, niin sitten onnistuu!

Mä sain siitä hyvän potkun persauksiin. Kun M-P vielä lisäksi käski mun tehdä piruetit uudestaan, niin johan onnistui! Ei siis pidä koskaan luovuttaa tai mennä siitä mistä aita on matalin. Vaikka olisikin jo tottunut siihen että joku asia ei ole itselleen sitä ominta tai vahvinta aluetta, pitää silti aina yrittää parempaa. Huomasin eilen myös että mulla on vielä paljon tekemistä ylävartalon, eli épaulementin kanssa. Siihen aionkin panostaa nyt ihan tosissani. Se ja aukikierto pirueteissa. Olis sitä paljon muutakin, mutta jostain on aloitettava!

Eilinen pointe-tunit oli ihana, saimme myös kokeilla uuden variaation ensimmäisiä askeleita. Varkka on eräästä Balanchinen baletista, ja vaikka opettaja on katsonut ettei ole meille liian vaikea, niin oli siinä alussa jo melkoista haastetta! Kerron siitä lisää sitten ensi vuonna.. :)

20.12.11

Kiireen keskellä

Kakku on vihdoin uunissa, mutta pistaasikeksien valkosuklaa unohtui kaupan hyllyyn.. Miten musta tulee Joulun alla aina näin hajamielinen? Onneksi tanssitunnilla jouluhärdelit jäävät oven ulkopuolelle, ja on ihanaa kun ei tarvitse tehdä muuta kuin keskittyä nilkan ojennuksiin, ryhtiin, sarjoihin ja musiikkiin! Eilen olin kahdella tunnilla, ja molempien lopuksi tehtiin reverance jouluisiin säveliin - en vain muista mistä laulusta. Hyvät Joulutkin toivotettiin, kaikki kun eivät tule aatonaattona enää tunneille. Mä olen tietenkin tangon ääressä, kun vietän pyhätkin Helsingissä.

Joulukalenterin 20. luukku aukeaa Pähkiksen Grand Pas de Deux -variaatioon. Royal Balletin Miyako Yoshida ja Steven McRae ovat pääosissa.


19.12.11

Lumihiutaleet kuutamolla

National Ballet of Canada. The Nutcracker. Photo by Bruce Zinger.
Tanya Howard in The Nutcracker. Photo by Bruce Zinger.
Artists of the Ballet in The Nutcracker. Photo by Bruce Zinger.

Joulukalenterin 19. luukku aukeaa Kanadaan! Ihastuin näihin lavasteisiin, kuutamoon ja koivuihin. Ja huomatkaa, lumihiutaleilla on pitkät hihat - se tekee asuista jotenkin uskottavampia. Kanadassa tiedetään kyllä että talvella ei muuten tarkene.. ;)

18.12.11

Kuusi tuntia Jouluun

Nyt on tämän vuoden työt tehty! Ei muuta kuin leppoisaa lomailua, rentoa joulun valmistelua - ja tanssia! Onneksi Footlight pitää vain viikon verran taukoa normaalista lukujärjestyksestä. Mun kohdalla se sitten tietää vielä kuusi kertaa balettia ennen joulurauhan julistamista. Maanantaina jatko2 ja päälle perustaso kärjillä. Tiistaina M-P:n jatko3 ja pointe, ja aatonaattona G:n jatko3 ja pointe. Ihanaa kun meillä on treenit vielä päivää ennen Joulua!

Joulukalenterin 18. luukku aukeaa Bolshoin Pähkinäsärkijään, olen nimittäin ihan kohta lähdössä ulos ja Maximin klo 17 näytökseen. Lähden ystävän kanssa joka ei ole koskaan käynyt katsomassa balettia! Toivottavasti tanssin taika tarttuu myös häneen.. Ohessa Makeishaltijattaren variaatio samaisesta Pähkiksestä, jonka tosin tanssii Marie eikä Sugar Plum.

17.12.11

Shh.. Tsaikovsky, Part Deux

Lupasin eiliselle luukulle jatkoa, ja tässä se tulee. Balanchinen mestarillinen koreografia Baryshnikovin tanssimana! Ystävien kanssa pohdimme että tuotantotiimi on käyttänyt näkymättömiä siimoja - ei kukaan voi uhmata painovoimaa tuolleen. Tai sitten Mishalla on kengurun geeniä. Eikä pidä unohtaa Patricia McBriden hienoa tulkintaa! Videosta saamme muuten jälleen kiittää Balletomania, mutta koska siinä on muutakin tanssia, ajoitin linkin alkamaan suoraan Tsaikovsky Pas de Deux:stä. Klikkaa tänne.

Vertailun vuoksi halusin upottaa tähän myös toisen tulkinnan tästä päivästä. POB:n tähtitanssija Dorotheé Gilbert tanssii todella eloisasti ja riskejä pelkäämättä! Vaikka hänen jalkansa lentävät nykyvaatimusten mukaan korkealle (ja korkeammalle kuin edellisessä videossa), se ei tapahdu tanssillisuuden kustannuksella. Kädet varsinkin ovat ihanan ilmavat ja elegantit. Katsokaa muuten tarkkaan Gilbertin soutenu piquéitä - hän hyppää viimeiset suoraan kärjelle! Harmi että tästä ei ole koko variaatiota nähtävissä.


16.12.11

Shh.. Tsaikovsky

Joulukalenterin 16. luukku aukeaa mun suosikki-variatioon (siis yhteen monista). Tsaikovsky sävelsi tämän musiikin vuonna 1877 viime hetkessä eräälle Bolshoin prima-balleriinalle Joutsenlammen kolmatta näytöstä varten. Mutta koska kohtaus ei ollut alkuperäisessä partituurissa se jäi unholaan - kunnes Balanchine sai luvan käyttää musiikkia omaan koreografiaan. Nimi lienee melkoisella varmuudella kunnianosoitus kuuluisalle maanmiehelle: Tschaikovsky Pas de Deux.

Variaatioita löytyy muutama youtubesta, mutta yleensä "salanimen" takaa. Balanchinen säätiö on erityisen tarkka levitysoikeuksista, ja siksi myös balettiryhmien promovideot ovat aina erityisen lyhkäisiä kun Balanchinestä on kyse. En voi arvata mitä Herra B olisi itse ollut mieltä balettiensa leviämisestä sosiaalisen median kautta - ehkä hän olisi kuitenkin ollut mielissään siitä? Onhan se niin että kirjailijan tuotantoa voi lukea satoja vuosia kirjoittamisen jälkeen, mutta balettia pitää nähdä tanssittavan!

Sen ja Balanchinen kunniaksi oheinen video. Tanssijat ovat youtubessa jaetun tiedon mukaan Joseph Philips (ABT) ja Anna Sophia Scheller (NYCB). Psst.. kun huominen 17. luukku aukeaa on luvassa erityinen herkkupala samasta baletista!

15.12.11

I'm Dreaming of a White Christmas..

San Francisco Ballet

Boston Ballet's Vanessa Dirven. Kuva: Rosalie O'Connor.

Ja saisko sitten vielä pukea noi tutut ja tiarat? Mä heittäisin mieluusti mustat leggarit nurkkaan jos saisin nämä ylleni! Huokaus.. Kai mussa piilee sittenkin pieni glitterin-nälkäinen wannabe-balleriina.

14.12.11

Emeralds

Enää kymmenen päivää jouluun.. Aikaa hiljentyä kesken kaiken hulinan, kuunnella sateen ropinaa ikkunaa vasten, sytyttää kynttilät palamaan ja vain olla. Kaiken muun ehtii vielä. Joulukalenterin 14. luukku aukeaa Balanchinen koreografiaan Emeralds (Smaragdit). Joku ehti ehkä nähdä pidemmän version (Pariisin Oopperan baletti), mutta valitettavasti lataaja on joutunut poistamaan videon. Joten ohessa vain pieni ja luvallisessa jakelussa oleva ote Houston Baletin esittämänä.

13.12.11

Joulu-akvarelli

Joulukalenterin 12. ja 13. luukku aukeaa yli 30 vuoden takaiseen Pähkikseen - ja nähdäänpä tässä myös vilaus nuoresta Baryshnikovista, partnerinaan vielä nuorempi Gelsey Kirkland. Minua viehättää tässä kohtauksessa erilainen ryhmäkoreografia - kukkaset tanssivat pariensa kanssa - ja pastellinen värimaailma. Tosin tanssijat välillä melkein katoavat taustaan, niin sävy savyyn ovat heidän pukunsa! Mitä mieltä te olette?

11.12.11

Pariisin lumihiutaleet


Joulukalenterin 11. luukku aukeaa jälleen lumihiutaleiden tanssiin. What can I say? En ole vieläkään kyllästynyt, etenkin kun versioita löytyy niin monia! Nurejevin geometrisessä koreografiassa voi nähdä jääkiteiden muodostuvan, niin täsmällisesti Pariisin Oopperan corps de ballet tanssii!

10.12.11

Kukkien valssi

Joulukalenterin kymmenes luukku aukeaa Royal Baletin lavalle ja Pähkinäsärkijän Kukkais-valssiin. Lavastus ja puvustus ovat rokokoo-tyylisiä, ja hivenen liian kiekuraista minun makuuni. Enkä ole erityisen innostunut tanssijoitten peruukeista (etenkään miesten). Mutta vaihtelu virkistää! Joka tapauksessa Peter Wrightin koreografia on hienosti toteutettu ja Lauren Cuthbertson tanssii taidokkaasti ja kauniisti.

9.12.11

Klaaran variaatio

Joulukalenterin yhdeksäs luukku aukeaa Klaaran variaatioon, ja tällä kertaa onnistuin löytämään tänä vuonna edesmenneen Roland Petit'n koreografian. Pääosan tanssii Pariisin Oopperan baletin Noëlla Pontois, aikansa hienostuneimpia klassisia balleriinoja. Pontois opettaa muuten nykyisin POB:n ammattitanssijoita (näin hänet La Danse - dokumentissa), ja onpa hänen tyttärensä Miteki Kudo saman talon solisteja. Videon kuvalaatu ei ole paras mahdollinen, mutta katsokaa Noëllan jalkatyöskentelyä - kristallinkirkasta!

8.12.11

Jouluksi Pariisiin

Aika avata kahdeksas luukku ja heittäytyä ranskalaisiin tunnelmiin.. Seuraava video on jälleen Pähkinänsärkijästä, mutta tällä kertaa Pariisin Oopperan Baletin tuotantoa. Menossa on loppuhuipennus, eli prinssin ja Claran pas de deux. Nurejevin koreografia on hillittömän vaikea, mutta tanssijat eivät näytä siitä hätkähtävän. Saavat näyttämään sen ihailtavan vaivattomalta!

Rooleissa Myriam Ould-Braham ja Jérémie Bélingard, mukana myös POB:n corps de ballet.

7.12.11

Seitsemäs luukku: Joulunpunaista

PNB Company dancers in The Piano Dance. Photo © Angela Sterling

Boston Ballet dancers in Bella Figura. Photo: Gene Schiavone.
Australian Ballet dancers in Concerto. Photo: Jess Bialek.

6.12.11

6.12.2011



Vihdoinkin meille on tarjolla suomalainen baletti-kalenteri! Suomen Kansallisbaletti 2012  -seinäkalenteri maksaa 9 euroa, ja sen voi ostaa Oopperashopista ja Oopperan lipunmyynnistä. Postimyyntikin onnistuu, mutta silloin päälle tulevat 4 euron postituskulut. Toivottavasti kalentereita riittää kaikille halukkaille!

5.12.11

Joulukalenteri: Kylian's Nuages



Tämä Jiri Kylianin teos Debussyn musiikkiin on niin kaunis, että se menee ihon alle. Tanssijat, Dorothee Gilbert ja Manuel Legris, ovat fantastisia - ja mikä keskenäinen luottamus! Lisäksi yksinkertainen tausta, ja Dorotheella ihanan liukuvärjätty mekko. Sinistä ja valkoista, sopivasti ennen Itsenäisyyspäivää! 

4.12.11

Joulukalenteri, osa 4: Lumihiutaleita


Kutsuisko tanssimalla lunta leijuvaksi kattojen ylle?
Valkoista pimeän tilalle, huurteista sokeria oksiin,
lumen narskuntaa tossujen alla?




New York City Ballet, Nutcracker (1993). Koreografia: G. Balanchine.

3.12.11

Kolmas luukku: Lumikuningatar

Lunta ei ole vielä satanut, mutta ei anneta sen häiritä Joulunalusajan nautintoja.. Tänään paistaa ainakin Helsingissä aurinko, ja kiitos siitä! Ajattelin nyt viikonloppuna taiteilla joulukortteja, leipoa jotain hyviä pähkinäisiä keksejä ja ommella nauhat uusiin kärkitossuihin. Ihan kivaa puuhastelua. :)

Kolmannen luukun joulubaletti on edelleen Pähkinänsärkijästä, tällä kertaa Lumikuningattaren esiintulo. Pääosan tanssii Yuan Yuan Tan, ja tuotanto on San Francisco Baletin. Luntakin sataa!

2.12.11

Joulukalenterin toinen luukku

New York City Ballet: Waltz of the Flowers. (Valokuvaaja ei nimetty)

Lumihiutaleista siirrytään hetkeksi kesäisiin tunnelmiin, eli Kukkais-valssiin! Olen aina tykännyt tästä Balanchinen koreografiasta, ja haaveillut että voisin joskus tanssia edes pienen pätkän siitä. Solistin osa on hillittömän vaikea, ei tulisi mieleenkään, mutta ryhmäkoreosta voisi jonkun askelkuvion mahdollisesti opetella. Tosin luulen että omat terälehteni ehtivät lakastua ennen sitä.. ;) Videopätkä on muuten täyspitkästä Nutcracker-baletti-elokuvasta, joka on myös esitetty Suomen televisiossa. Mulla oli se joskus videonauhalla, kunnes nauhuri hajosi eikä tullut enää ostettua uutta. Pitäiskin varata joskus kirjastosta aikaa että saisin siirrettyä kaikki tanssi-tallenteet digi-muotoon!



Olen muuten lukenut ja kuullut että monilla teistä on pidempikin balettitauko edessä kun tanssikoulut jäävät lomille? Täytyy sanoa että pääkaupunkiseudulla asumisella on puolensa, isot koulut sulkevat ovensa vain pyhiksi! Oma kouluni FL pitää tavallisesta lukkarista noin viikon tauon, mutta sinä aikana pidetään kuitenkin joitain tanssin tiiviskursseja. Itse en tiedä vielä huilaanko sen viikon vai hakeudunko vaikka HTO:n tunneille.. Riippuu vähän kunnosta ja fiiliksestä, lomaa mulla on joka tapauksessa.

Tammikuussa Tanssikeskus Footlight starttaa paljon uusia tunteja, ja itse aion lisätä ainakin torstain baletin omaan lukkariin (baletin lukujärjestys 2011-2012). Olinkin jo odottanut sopivaa tuntia! Ainoa ongelma on että samalle päivälle osuu kaksi balettia, G:n J1 (klo 16:30-18:00) Leppiksen studiossa ja S:n J1 (klo 18:30-20:00) Salmisaaressa. Mä haluaisin käydä molemmilla, mutta Leppävaarasta ei ehdi mitenkään Salmisaareen puolessa tunnissa! Mitä mä teen? Tykästyin viime kesänä tosi paljon Silvian tunteihin, etenkin tanssilliseen keskilattiaan. Mutta en myöskään haluaisi missata "oman openi" Gabriellan lisätuntia! Yksi ratkaisu olisi vuorotella.. Silvialla alkaa myös pointe alkeet klo 20, ja sinne ehtisin joka tapauksessa. Salmisaari sijaitsee muutenkin näppärästi Länsiväylän vieressä. Eli joko molemmat S:n tunnit Salmisaaressa, tai välillä ensin G:n tunti Leppiksessä ja sieltä vielä pointen kautta kotiin. Saas nähdä miten jaksaa.

Muuten tanssilukkarini pysyy ennallaan:

maanantaisin baletti  jatko2 90 min + perustaso 60 min (teen kärjillä)
tiistaisin baletti jatko3 90 min + pointe 60 min
keskiviikkoisin lepopäivä
torstaisin UUTENA joko G:n baletti jatko1 90 min + pointe 60 min TAI S:n jatko1 90 min + pointe
perjantaisin baletti jatko3 90 min + pointe 60 min
satunnaisesti lauantaisin tai sunnuntaisin keskitason baletti
jotain muuta kuin balettia - mahdollista..

Oho. Tajusin just että pointea tulee vähintään kolmasti viikossa! Tossubudjetti taitaakin mennä uusiksi. Onneksi nykyiset kestänevät vielä vuoden loppuun. Uudet onkin jo varalla.

Ennen ja jälkeen. Bloch Balance European.

1.12.11

Joulukalenteri, ensimmäinen luukku.

Hyvää Joulunalusaikaa kaikille Balettikassin lukijoille! 



Ensimmäisessä luukussa tanssivat itseoikeutetusti Pähkinänsärkijän iki-ihanat Lumihiutaleet! Tykkään todella paljon lavastuksesta, tuossa talvisessa taustassa on jotain suomalaista metsää.. Tässä kuvassa nähdään muuten arvostetun Pacific Northwest Baletin (PNB) ryhmäläisiä ja koulun edistyneitä oppilaita. Yhdysvalloissa Pähkis on iso juttu näin joulun alla, ja kaikki tanssiryhmät ja koulut laittavat oman tuotantonsa pystyyn. Baletin maailmassa ei tule Joulua ilman Nutcrackeria!

Koregrafioita on niitäkin useita, vaikka Balanchinen versio taitaa olla sielläpäin suosituimpia. Tämä PNB:n uusi versio on kuitenkin Stowellin/Sendakin käsialaa. Maurice Sendak vastaa kuvituksesta ja lavastuksesta, ja on varmaan monille tuttu kirjastaan Hassut Hurjat Hirviöt. Klaaran/Marien osan tanssii muuten yleensä nuori, noin 14-vuotias balettikoululainen. Voitte kuvitella miten haluttu tuo osa on! Varsinainen päärooli on kuitenkin Makeishaltijattaren osa (Sugar Plum Fairy). Mutta siitä lisää myöhemmin.. :)



Lisää luukkuja on siis luvassa, joka päivälle omansa, aina aattoon asti. Ja tavalliset postaukset jatkuvat myös. Muistakaa käydä kurkkaamassa! :)

P.S. Valokuvan otti Angela Sterling.